مک مپ ابزاری بدون شک برای تمام فعالان تجاری است. عبارت MAC map مخفف Market Access map و به معنی نقشه دسترسی بازار است. توسط این ابزار میتوانید اطلاعات مفیدی درباره تعرفه و دیگر موارد دسترسی به بازار به دست بیاورید.
مک مپ چیست؟
یک پلتفرم رایگان است که توسط سازمان تجارت بینالمللی (ITC) توسعه یافته است. معروفترین ابزار این سازمان ترید مپ است. حتی میتوان گفت بسیاری از افراد این سازمان را با ابزار Trade Map میشناسند. وبسایت MAC map اطلاعاتی در مورد شرایط دسترسی به کالاها و خدمات در بازارهای بینالمللی ارائه میدهد.
ابزار مک مپ، یک مجموعه گسترده اطلاعات و تحلیل در مورد گمرکها، توافقهای تجاری و… ارائه میدهد. به کمک آن، شرکتها، تاجران و نهادهای پشتیبانی تجاری میتوانند بهترین تصمیمها را در رابطه با فرصتهای بازار بگیرند.
وبسایت مک مپ نقشهها و نمودارهایی را در اختیار شما قرار میدهد. با آنها شما میتوانید تعرفههای گمرکی کالای خود را در بازارهای مختلف مقایسه کنید. همچنین پیش از صادرات میتوانید تعرفههای گمرکی رقیبهای خود را بسنجید و با خودتان مقایسه کنید.
کاربردهای مک مپ برای اشخاص مختلف
با توجه به زمینه کاری خود، به شکلهای مختلف میتوانید از این وبسایت رایگان استفاده کنید. در ادامه موارد استفاده این ابزار را برای افراد مختلف توضیح دادهایم:
اگر شما یک صادرکننده یا واردکننده هستید:
- به اطلاعات تعرفهها و دیگر الزامهای دسترسی سریع بازار، آسان و رایگان دست پیدا میکنید.
- سایت مک مپ امکان مقایسه تعرفه گمرکی اعمال شده بر محصولتان در بازارهای مختلف را (توسط نمودارها و نقشهها) به شما میدهد.
- میتوانید تعرفههای گمرکی خود را مقابل رقبا در بازار مقصد، مقیسه کنید. همچنین میتوانید ببینید که آیا تعرفه شما نسبت به آنها مزیتی دارد یا خیر؟
یک سیاستگذار، معاملهگر یا موسسه سرمایهگذاری هستید:
- تعرفههای گمرکی و دیگر الزامات دسترسی به بازار میان تمام بازارها را میتوانید با یکدیگر مقایسه کنید.
- قادر به پیشبینی بازارهای آینده برای انواع صادرات هستید.
- از نتایج به دست آمده میتوانید نسخه چاپی داشته باشید یا آنها را در قالب فایل اکسل، نمودار یا جدول دانلود کنید. این اطلاعات را میتوانید در گزارشات یا توصیهنامههای سیاسی استفاده کنید.
شما یک محقق یا تحلیلگر معاملات هستید:
- امکان دانلود انبوه اطلاعات تعرفههای اعمال شده، پایگاههای اطلاعاتی حفاظتی تعرفه GTAB و همچنین پایگاه داده ITC یا تعرفه ترجیحی آینده را دارید.
- مک مپ قابلیت بررسی کاهش تعرفههای برنامهریزی شده، تحت قراردادهای تجاری را نیز به همراه دارد.
مشاور معاملاتی هستید:
- به تعرفههای گمرکی سالهای گذشته و کنونی دسترسی دارید.
- دسترسی به تحلیل بیش از 400 قرارداد تجاری را دارید.
- چشماندازی در رابطه با شریکهای بالقوه در معاملات تجاری پیش روی خود دارید.
نحوه کار با سایت مک مپ
پلتفرم مک مپ، شامل سه بخش اصلی میشود. کنار دکمه Home، سه بخش دیگر را بالای صفحه با عنوانهای Access، Compare و Analyse میبینید. با یادگیری این سه مورد، میتوانید از مک مپ استفاده کنید. در ادامه به توضیح بیشتر این موارد پرداختهایم.
Access
توسط بخش Access میتوانید اطلاعات مربوط به بازارها و دسترسی بازار کشورهای مختلف را به دست آورید. این بخش شامل اطلاعاتی چون تعرفه های وارداتی، محدودیتهای تجاری، توافقات تجاری و دیگر موارد مرتبط با دسترسی به بازارها میشود.
از طریق Access میتوانید با جستجو و فیلتر کردن دادهها، به اطلاعات دقیقی در مورد دسترسی به بازارها دست پیدا کنید. درنهایت بر اساس دادههای به دست آمده میتوانید برای ورود به بازارهای مختلف تصمیمگیری کنید.
Compare
در تب Compare امکان مقایسه سیاستهای تجاری و قوانین مربوط به واردات و صادرات وجود دارد. به کمک Compare میتوانید تفاوتها و شباهتها را میان سیاستهای تجاری هر کشور مقایسه کنید.
این مورد امکان مشاهده و بررسی موارد زیر را به کاربران خود میدهد.
- تعرفهها
- شاخصهای بازار مقصد
- کشورهای صادر کننده
- محصولات مختلف
Analyze
بخش Analyze به تجزیه و تحلیل دادهها، اطلاعات و شاخصهای مختلف میپردازد. این قسمت اطلاعات و دادههایی که از منابع مختلف جمعآوری شدهاند را تجزیه و تحلیل میکند.
از اطلاعاتی که توسط بخش Analyse در مارکت اکسس مپ ارائه میشود میتوان برای انجام تحلیلهای SWOT، PESTLE، و تعیین استراتژیهای بازاریابی و فروش استفاده کرد. این تحلیل امکان مشاهده و بررسی قراردادهای تجاری، تعرفههای ترجیحی دیگر شرایط دسترسی به بازار را به شما میدهد.
Custom tariffs یا تعرفههای گمرکی
Custom tariffs، در واقع حکمی است که توسط دولتها در رابطه با صادرات و واردات کالاها وضع میشود. به طور کلی تعرفههای گمرکی برای کالاهای وارداتی وضع میشوند. در برخی از موارد نادر، بعضی از کشورها برای کالاهای صادراتی نیز تعرفه تعیین میکنند.
اگر نام محصول را در مک مپ وارد کنید، کد HS آن به شکل خودکار نشان داده میشود. در اینجا هدف ما پیدا کردن قوانین و تعرفه کالا در کشور مقصد است، بنابراین باید HS کد مختص کشور مقصد را بیابیم.
چه کسی مسئول پرداخت تعرفه گمرکی است؟
مالیات گمرکی محصول، به طور معمول با واردکننده است. این مالیات در زمان واردات از او اخذ میشود. در بعضی از شرایط طبق قراردادهای Incoterms این مهم برعهده صادر کننده خواهد بود.
تعرفههای WTO (سازمان تجارت جهانی)
تعرفه محصولات در کشورهای مختلف متفاوت هستند. این تفاوت تعرفه ممکن است در معاملات میان کشورهای مختلف مشکل ایجاد کند. به همین دلیل این سازمان، تعرفهها را دستهبندی کرده است:
Bound tariffs (تعرفههای قید شده)
حداکثر سطح تعرفههای گمرکی که یک عضو سازمان جهانی تجارت (WTO) نسبت به سایر اعضا متعهد است، به عنوان Bound tariffs شناخته میشود. این تعرفهها بر اساس طبقهبندی سیستم هماهنگ (HS) برای هر محصول مشخص میشوند.
Applied tariffs (تعرفههای اعمال شده)
تعرفه نهایی که یک کشور بر کالاهای وارداتی خود اعمال میکند Applied tariffs هستند. مقامات گمرکی ملی این تعرفه را منتشر میکنند و ممکن است مقدار آن از گمرکیهای بسته کمتر باشد. این تعرفه، سه نوع دارد:
تعرفه MFN
Most Favored Nation tariffs (MFN) به تعرفه رایج نیز معروف است. تعرفههای گمرکی هستند که یک کشور عضو سازمان تجارت جهانی بر واردات از دیگر کشورهای عضو WTO بدون تبعیض اعمال میکند. اما مواردی هستند که از این مهم، مستثنیاند:
در موافقتنامههای تجارت منطقهای افراد میتوانند عوارض واردات را از هم حذف کنند اما از کشورهای دیگر حفظ کنند. (مانند منطق آزاد و اتحادیههای گمرکی). سیستم GSP امتیازی برای کشورهای توسعه یافته و برخی از کشورهای در حال توسعه دارد. به این صورت که امتیازهای تعرفهای یک جانبه برای واردات به کشورهای در حال توسعه ارائه بدهند.
تعرفه Non MFN
تعرفه غیر رایج، حقوق گمرکیای است که به کشور غیر عضو WTO نباشد اعمال میشود.
تعرفه Prefrential
این تعرفه به معنای تعرفه ترجیحی است. در صورتی که کشوری از کشور مقصد موافقتنامه تعرفه ترجیحی داشته باشند، تعرفه گمرکی از MFN کمتر میشود. این توافقنامهها میتوانند یک جانبه یا متقابل باشند.
نحوه پیدا کردن تعرفه گمرکی و قوانین صادرات و واردات
برای پیدا کردن تعرفه گمرکی ابتدا لازم است که وارد وبسایت مک مپ شوید. پس از آن نشانگر موس را روی قسمت Access و پس از آن روی گزینه Custome tariffs کلیک کنید. سپس طبق تصویر زیر اطلاعات مربوطه را وارد کنید.
اگر میخواهید تعرفه گمرکی را پیدا کنید، پس از نگهداشتن موس روی custom tariffs لازم است روی گزینه export and import requirements کلیک کنید. در صفحهای که باز میشود طبق تصویر اطلاعات مورد نیاز را وارد کنید.
نتیجهگیری
مک مپ یک ابزار بسیار حیاتی برای انواع فعالیتهای تجاری است. از تجار و صادرکنندگان تا مشاوران معاملاتی و محققان، همه میتوانند از این ابزار برای دستیابی به اطلاعات دقیق و تحلیلهای موثر استفاده کنند.