مقالات

کاربرد و اهمیت CBM در حمل و نقل

سی بی ام در حمل و نقل

اصطلاح CBM یا Cubic Meter در حمل و نقل با کانتینر به معنای متر مکعب است و برای اندازه‌ گیری حجم بار درون یک کانتینر مورد استفاده قرار می ‌گیرد. کانتینرها به عنوان واحدهای بزرگ حمل و نقل برای انواع بارها در مسیرهای ریلی، هوایی و دریایی به کار می ‌روند. روی کانتینرها کد هایی نوشته می‌ شود که مشخصات آن را نمایان می ‌سازد و این مشخصات در سراسر جهان یک معنی واحد را دارند. اهمیت حجم بار بسیار زیاد است، زیرا برای محاسبه کرایه حمل کانتینر در مسیرهای هوایی، ریلی و دریایی به کار می‌ رود. اگر بار شما به طور کامل یک کانتینر را پر کند، باید از فرمول Freight Charge (FCE) یا کرایه کانتینر دربستی استفاده نمایید. اما اگر بار شما به یک کانتینر کامل نیاز نداشته باشد، باید از فرمول CBM یا حجم بار کوچک استفاده کنید. در این حالت، با استفاده از مفهوم سی بی ام یا متر مکعب، حجم بار در داخل کانتینر را اندازه‌ گیری می ‌کنید. بنابراین، سی بی ام یا متر مکعب به معنای حجم بار در یک کانتینر است و در صنعت حمل و نقل بین ‌المللی و داخلی برای محاسبه کرایه و بهره‌ برداری از منابع استفاده می ‌شود. در نتیجه سی بی ام یا متر مکعب جهت اندازه ‌گیری حجم بار حمل ‌و نقل واردات و صادرات داخلی و بین ‌المللی به کار می ‌رود. اندازه ‌گیری CBM با ضرب عرض، طول و ارتفاع تعداد کالاهای حمل ‌و نقل، محاسبه می ‌شود.

سی بی ام در حمل و نقل چه کاربردی دارد

همانطور که گفتیم سی بی ام به معنای حجم محموله است و در حمل بار با کانتینر به کار می ‌رود. این اصطلاح در صنعت حمل و نقل بین ‌المللی و داخلی برای محاسبه کرایه و برنامه ‌ریزی منابع اهمیت دارد. اما مفهوم CBM به مراتب بیشتر از اندازه حجم عادی استفاده می ‌شود. علاوه بر استفاده از CBM برای اندازه ‌گیری حجم بار در یک کانتینر، این مفهوم در محاسبات باربری بین المللی نیز اهمیت دارد. به‌عنوان مثال، مفهوم وزن ابعادی در حمل بارهای هوایی یا دریایی یک ابزار مهم است که نشان ‌دهنده حجم اشغال شده توسط محموله در کانتینر یا وسیله حمل و نقل است. در این سیاق، وزن ابعادی می ‌تواند به‌عنوان یک ابزار برای ایجاد یک عدد نظری استفاده شود که تأثیر حجم اشغال شده توسط بار را نشان دهد. این مفهوم به ویژه در مواردی که بار حجیم ولی سبک است، مانند پالت ‌های حاوی وسایل سبک، اهمیت دارد. به‌عنوان مثال، حتی اگر یک پالت از توپ‌ های پینگ پنگ سبک باشد، اما حجم زیادی اشغال کند، در حمل و نقل هوایی ممکن است هزینه بیشتری داشته باشد. در نتیجه، متفاوت از حجم ساده، مفهوم CBM به عنوان یک ابزار گسترده‌ تر در محاسبات حمل و نقل و ارزیابی هزینه ‌های مرتبط با ابعاد و وزن در حمل بار با کانتینر یا وسایل حمل و نقل دیگر مطرح می‌ شود.

فرمول و نحوه محاسبه سی بی ام

محاسبه سی بی ام با یک فرمول ساده امکان ‌پذیر است. برای به ‌دست آوردن حجم محصول، کافیست اندازه‌ های طول، عرض، و ارتفاع را با تعداد اقلام ضرب کنید. این عمل به راحتی انجام می‌ شود:

  1. تمام اندازه‌ ها را به یک واحد اندازه‌ گیری یکسان تبدیل کنید. برای ساده تر شدن، معمولا از متر استفاده می ‌شود. بنابراین، ابعاد اقلام (مثل کارتن یا بسته‌ بندی) را به متر تبدیل کنید (هر ۱۰۰ سانتی ‌متر برابر با ۱ متر است).
  2. تعداد واحد ها (مانند پالت، جعبه یا کارتن) را به همراه طول، عرض و ارتفاع آن ها به متر به ‌دست بیاورید.
  3. سپس، این اعداد را در هم ضرب کنید: طول (متر) × عرض (متر) × ارتفاع (متر) × تعداد اقلام = مترمکعب

این روش ساده به شما این امکان را می ‌دهد که به سرعت و به ‌طور دقیق حجم محموله را محاسبه کرده و از این اطلاعات در محاسبات حمل و نقل و برنامه‌ ریزی منابع بهره‌ مند شوید.

محاسبه سی بی ام در یک بسته با اشکال نامنظم

اندازه‌ گیری کارتن ‌های استاندارد به سادگی امکان ‌پذیر است، اما گاهی اوقات بسته‌ ها اندازه و شکل‌ های مختلفی دارند. فرمول ‌هایی که تا کنون مطرح شدند، مربوط به جعبه‌ های منظم هستند که به شکل‌ های مشخصی بسته ‌بندی شده‌ اند. به ‌طور مثال، در صورت ارسال یک بسته بسیار طولانی اما باریک، باید طولانی ‌ترین، وسیع‌ ترین و بلند ترین بخش‌ های محموله را شناسایی کنید و ابعادی را تعیین کنید که کوچک ترین مکعب را برای بسته ‌بندی فراهم کند. برای محاسبه مترمکعب حجم حمل ‌و نقل بارهایی با اشکال نا منظم، لازم است از قوانین خاصی پیروی کنید. برای اندازه ‌گیری حجم در این موارد با ما همراه باشید.

  • اگر با بسته‌ بندی استوانه ‌ای سر و کار دارید، بهتر است آن را به‌ صورت عمودی قرار داده و ارتفاع و شعاع (نصف قطر) آن را به‌ واحد متر اندازه ‌گیری کنید. در این صورت، می‌ توانید از فرمول π x r² x h = CBM استفاده کنید. در اینجا، n به معنای عدد پی یا همان ۳.۱۴ است، r نشان‌ دهنده شعاع دایره و h ارتفاع است. به عنوان مثال، برای یک لوله، می ‌توانید با اندازه‌ گیری شعاع و ارتفاع آن، حجم مترمکعب را با دقت محاسبه کنید.
  • در صورتی که محموله شکل نامنظمی دارد، ابتدا بیشترین ارتفاع، طول و عرض را اندازه‌ گیری کنید. سپس از همان فرمول متداول π x r² x h = CBM استفاده کرده و حجم مترمکعب را محاسبه نمایید. با این روش، حتی برای بسته ‌بندی ‌هایی با اشکال نا منظم، می‌ توانید به سرعت و دقت حجم محموله خود را محاسبه کرده و از این اطلاعات در برنامه‌ ریزی و حمل و نقل بهره‌ مند شوید.

تأثیر میزان سی بی ام  بر هزینه ‌های باربری

زمانی که به ارتباط مستقیم حجم بار با هزینه حمل و نقل اشاره می‌ کنیم، منظور ما از هزینه محدود به حامل نمی ‌شود. در واقع، باربری‌ ها برای تعیین هزینه حمل و نقل محموله، از عوامل مختلفی که گاها بر اساس مفهوم CBM محاسبه می‌ شوند، بهره‌ مند می ‌شوند. برخی از این عوامل عبارت ‌اند از:

  1. هزینه‌ های جا به ‌جایی ترمینال: این هزینه ‌ها شامل مصرف تجهیزات و اموال مرتبط با ترمینال ‌ها در مبدأ و مقصد، و همچنین استفاده از نیروی کار ارائه شده توسط ترمینال برای بارگیری و تخلیه محموله و حمل ‌و نقل آن ها می ‌شود.
  2. هزینه ‌های حمل ‌و نقل داخلی: این هزینه ‌ها به جا به ‌جایی محموله از انبار کانتینر داخلی و ایستگاه باربری کانتینری به بندر بارگیری یا با لعکس اشاره دارند.
  3. ضریب تنظیم بنگر (BAF): این ضریب به نام ضریب تنظیم سوخت نیز شناخته می ‌شود که هزینه اضافه ‌ای است که شرکت‌ های حمل ‌و نقل برای محاسبه نوسانات قیمت سوخت اعمال می ‌کنند.
  4. ضریب تعدیل ارز (CAF): این هزینه اضافی توسط اپراتورها برای جبران نوسانات نرخ ارز به نرخ مبادله پایه اعمال می ‌شود.

این عوامل همگی نقش مهمی در تشکیل هزینه‌ های حمل و نقل دارند و نشان ‌دهنده جوانب گسترده ‌تر، از هزینه‌ های مرتبط با حمل بار هستند.

محاسبه سی بی ام حمل ‌و نقل بار هوایی، ریلی و دریایی

برای محاسبه حجم بار در مسیرهای مختلف، می ‌توانید از فرمول ‌ها و روش‌ های زیر استفاده کنید:

  1. حمل ‌و نقل دریایی LCL:

– اگر محموله شما به صورت دربستی (FCL) حمل شود، نرخ حمل و نقل بر اساس فرمول Freight charge محاسبه می‌ شود.

– اما اگر محموله کمتر از حجم کانتینر باشد، از حمل ‌و نقل LCL (Less than Container Load) استفاده می ‌شود که بر اساس حجم متر مکعب محموله محاسبه می ‌شود.

– اگر حجم (CBM) بیشتر از وزن واقعی باشد، هزینه بار بر اساس CBM محاسبه می ‌شود.

  1. حمل ‌و نقل هوایی:

– برای محاسبه وزن ابعادی در حمل ‌و نقل هوایی از فرمول طول (سانتی ‌متر) × عرض (سانتی ‌متر) × ارتفاع (سانتی‌ متر) / ضریب DIM استفاده می ‌شود.

– ضریب DIM معمولا ۱:۶۰۰۰ است و با این ضریب می ‌توانید هزینه حمل ‌و نقل را محاسبه کنید.

  1. حمل‌ و نقل ریلی:

– در حمل ‌و نقل ریلی، برای محاسبه حجم بار از فرمول طول (سانتی‌ متر) × عرض (سانتی ‌متر) × ارتفاع (سانتی‌ متر) / ضریب DIM

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *